sunnuntai 10. elokuuta 2008

karjahommia 9.8.08







Ystäväni Ulla poikansa Sebastianin kanssa olivat auttamassa hiehojen laitumelle viennissä. Eija-semmari kävi torstaina toteamassa neljä hiehoa tiineeksi, joten päätimme päästää Vanninan, Victorian, Yrtin ja Yönkuningattaren vielä nauttimaan kesälaidunkaudesta. Kesälaitumella oli jo valmiiksi 11 eläintä; 6 hiehoa ja 5 ummesssaolevaa lehmää. Otimme sieltä kesälaitumelta sisään samalla 2 pian poikivaa eläintä ja laitoimme vielä yhden umpilehmän lisää laitumelle.
Aikamoinen show oli, mutta loppujen lopuksi homma onnistui ja pääsin iltalypsylle -ja Ulla kolaamaan parsia!!! Ulla on tehnyt vuosikymmeniä eläintenhoitotyötä , hevostenhoitajana ja maatalouslomittajana, joten on huippuammattilainen lantakolan varressa, ja työn jälki on mahtavaa. Sillä aikaa kun minä lypsin, Ulla oli putsasi ja kuivitti lehmien makuuparret näteiksi, kuten kuvista näkyy. Kiitos Ullalle ja Sebastianille avusta!
Laitumella juoksentelun jälkeen oli mukava päästä rauhassa saunaan ja syömään.....mutta kuinka ollakkaan, klo 21.30 Ulla huomasi keittiön ikkunasta, että suurella vaivalla kesälaitumelle ajetut eläimet juoksivat jonossa kohti navettaa! Se siitä lauantai-illan rauhasta..... väliaita oli rikottu, kesälaidun tyhjä ja navetassa lypsylehmien joukossa 13 ylimääräistä eläintä!!!!
No, lähdimme saunanraikkaina Kaitsun kanssa korjaamaan aitoja, että saatiin sähkö edes kulkemaan,mutta eläimet jätimme yöksi sekaisin. Aamulypsyllä sitten eroteltiin kantturat ja vietiin ulkoeläimet takaisin omalle kesälaitumelleen. Kaikeksi kukkuraksi vielä yksi pian poikiva hieho oli kateissa aamulla, Viisu löytyi sitten laitumen viimeisestä nurkasta pienen lehmävasikkansa kanssa! Eilinen hulabaloo oli käynnistänyt poikimisen etuajassa. Kaitsu kantoi Aamuksi ristityn pikkuvasun sylissään navettaan.
Elämä eläinten kanssa on vaihtelevaa:)







Ei kommentteja: